Temasa geçin
Tüm soru ve önerileriniz için, merhaba@emlakdanismanligi.com.tr
Reklam
hello@danimarka.com.tr
Wh. +90 537 366 0 166
Back

Emlakçıdan daha hızlı satan mülk sahibinin hikayesi

Problemli aracın kaputunu açan usta bir türlü sorunu tespit edemiyordu. Sonra araç sahibi yanına yaklaştı, sorunu nasıl çözmesi gerektiğini usulca anlattı. Hem aracını bir ustaya götürdü hem de tamir ve onarımını kendisi yaptı. Bingo! Buyurun size emlakçının bir türlü satamadığı evi, hiç zorlanmadan kendi satabilen mülk sahipleri!

Aslında sorarsanız gayrimenkul satışında profesyonel kendileri. Her şeyden önce fotoğrafı nasıl ve ne açıdan çekeceğini iyi biliyorlar. Özellikle gündüz ve gece çekimleri çok ilgi görüyor. Bazıları yere uzanıp zemine sıfır çekimler yaparken bazıları iskemleye çıkıp, küçük ve dar alanları büyükmüş gibi gösterebiliyor. Gönlü zengin bu mülk sahipleri, bölgede hizmet veren ve hazır müşterisi olduğunu söyleyen emlakçıları da unutmuyor elbette. Kesinlikle ilan çıkmamak kaydıyla fotoğrafları kendileriyle paylaşıyor. Müşteri görmek isterse yardımcı olabileceğini belirtiyor. Yıl olmuş 2022 kaldı mı gerçekten böyle mülk sahipleri?

Öncelikle bilmelisiniz. Eviniz için doğru fotoğraf nasıl olmalı?

Eksiklik çok ne kadar anlatsak az. Fotoğraf diye başlamamın sebebi satışta çok önemli bir etkiye sahip. Gayrimenkulünüze alıcı mı çekmek istiyorsunuz yoksa misafir mi? Önce bunun yanıtını bulmanız, daha az alıcı adayına mülkünüzü gezdirip satış gerçekleştirmenizi sağlar. Fotoğraf gerçek alıcılara dokunur. Doğru fotoğraflanmamış bir gayrimenkul, alıcılar için yanıltıcı olabileceği gibi zayıf bir cazibe yaratır. Alıcılar evini almaya fotoğrafla karar verir. Önce tasarlar, eşyalarını yerleştirir ve çok beğendiği evi bir de yakından görmek ister. Bu yüzden daha fazla detay sunan fotoğraflar gayrimenkulünüzün satışında kritiktir. Yok ben zaten misafirperverim, gelip görsünler almasalar da olur diyenlerdenseniz aynen devam! Peki, vakti değerli olup gerçek alıcılara zaman ayırmak isteyen mülk sahipleri nasıl fotoğraf çekmeli?

  • Aydınlatmaların açık bırakılması.
  • Pencere ve perde düzeninin sağlanması.
  • Mutfak tezgahında bulunan eşyaların toplanması. Özellikle mutfak fotoğraflarında istenmeyen detayların bulunması, alıcılarda dikkat dağınıklığına yol açıyor.
  • Evin kapsamlı şekilde temizlenmesi ve çekime hazırlanması.
  • En iyi keskinlik ve doygunluk için 12.30 – 15.30 saat aralığında çekim yapılması.  
  • Odalar arası geçiş görsellerinin fotoğraflarda yer alması. Hol, antre vb. gibi yerlerde doğru açı ve pozlamaları yapmanız fotoğraflar arası geçişi kolaylaştır. Alıcılara daha fazla fikir sunar.
  • Pencereniz nereye açılıyor? Alıcıların fotoğraf incelemesinde aradığı detaylardan bir diğeri pencereden görülen manzaradır. Manzarası bulunmayan evler için sokak görünümü tercih edebilirsiniz.

Peki, İhtiyaçların tespiti nasıl yapılmalı?

Gayrimenkul profesyoneli zamanını doğru yönetebilendir. Zamanı kıymetli olan emlak danışmanı alıcı adaylarına doğru sorular yönelterek ihtiyaçlarını tespit etmeye çalışır. Olmazsa olmazları arasında balkon olan bir alıcıya balkonsuz ev gezdirmek vakit kaybıdır. Aynı şekilde tapu durumu bilinmiyor işaretli mülklerde, gayrimenkulün ne şekilde satın alınacağını öğrenmemek de öyle. Daire içerisindeki yapısal değişikliklerin (açık mutfağın kapatılması/kapalı mutfağın açılması vb.) alıcılar için ne kadar önemli olduğunu araştırmalısınız. Genellikle bunu yapan ya mülk sahibi ya da amatör emlakçıdır. Emlakçıdan daha hızlı satmadan önce, alıcının ihtiyaçlarını en doğru şekilde tespit etmelisiniz.

İlan açıklamaları nasıl yazılmalı?

İnternet ilanlarında satılık mülklerle ilgili çok fazla detaya yer vermek, önemli sayılabilecek detayların gözden kaçmasına sebep olur. Sebebi basit. Çoğu alıcı adayı bunları okumak için vakit harcamaz. Detaylar için arayın bu yüzden vardır. İlan açıklaması yazarken önemli sayılabilecek birkaç noktaya değinmeniz yeterlidir. Teknik bilgiler ayrıntılarda açık şekilde yazılıdır. Krediye uygun bir dairenin açıklamasında krediye uygundur yazmanız lüzumsuz sayılacaktır. İlan açıklaması yazarken tekrar etmekten kaçınmanız önemli. #BurasıÇokÖnemli İlanlarınızda “Kupon, kelepir, kaçmaz, üzmez vb.” gibi tanımlardan kaçınmanız, alıcı hedef kitlenizi önemli düzeyde arttırır. Unutmayın, bu terimlere ilgi duyanlar sadece küçük bir azınlıktır.

Teklifler nasıl alınmalı?

Gayrimenkul satışında teklif sürecinin doğru şekilde yönetilmesi satış kapama için önemli fırsatlar sunuyor. Çoğu mülk sahibi bu kadar kıymetli bir süreci, “o paraya kömürlük bile satmıyorlar” diyerek muhtemel bir satışı elinin tersiyle itiyor. Gayrimenkulünüz için verilen teklifler son aldığınız tekliften daha yüksek olması gerekmez. Teklif almanız satmanızı da gerektirmez. Daha yukarı ya da daha aşağı verilen teklifler, gayrimenkulünüzün fiyatlandığı tutarı gösterir. Son 30 günde kaç teklif aldınız? Aldığınız teklifleri yönetme biçiminiz satışa kapı açar. Burada alıcıları ikiye ayırmanız, ciddi sayılabilecek alıcıların tekliflerini daha ciddi değerlendirmelisiniz. Evet, bu bir yatırım tavsiyesi.

İş sözleşmeye geldiyse. Satış sözleşmesi nasıl hazırlanmalı?

Hesaba kapora at, ev senindir. Kesinlikle bu yöntem, tercih etmemeniz gereken bir kapora tahsilidir. Her şeyden önce kapora tutarınızı satış tutarına yönelik belirlemelisiniz. Satış öncesi yapılacak sözleşme, tarafların hak ve satış güvenliğini koruma altında tutar. Sözleşme noter nezdinde yapılabileceği gibi emlak şirketleri tarafından da hazırlanabiliyor. Eğer kendiniz bir sözleşme hazırlamanız gerekiyor ise şu bilgilere yer verebilirsiniz;

  1. Gayrimenkul satış tutarı
  2. Alıcı ve satıcı bilgileri
  3. Ödeme şekli
  4. Tahliye koşulları
  5. Vazgeçme
  6. Sözleşme geçerlilik tarihi

Satış sözleşmesi hazırlarken uzman desteği almanız, olası riskleri minimize etmenizi sağlar. Unutmayın, hazırladığınız sözleşmenin hukuki dayanağı bulunmalıdır. Aksi bir durumda zaman ve para kaybı yaşamanız kaçınılmazdır. Alıcı ve satıcı güvenliği söz konusu olduğunda (TTYB NO: 3407915) Taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip bir gayrimenkul ofisi tercih edebilirsiniz.

Mülk sahiplerinin gayrimenkulü emlakçıdan hızlı satmadan önce, satışı nasıl hızlandırabileceğinizi bu yazıda anlatmaya çalıştım. Yazıda bulunması gereken başka tüyo ve ipuçları hakkında fikriniz varsa yorumlara yazabilirsiniz. Faydalı bulduysanız paylaşmayı unutmayın.

Sami Vadet
Sami Vadet
https://www.realestateagent.com.tr

Cevap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerez Politikası